zondag 20 maart 2011

speleo

nanske kruipt door de modder in de grot
Vorig weekend ben ik weer twee dagen ondergronds gegaan. Bij de regio organiseer ik nu alweer vier jaar dit weekend. We huren daarvoor een speleogids in, die ons door de meest nauwe doorgangen weet te krijgen, zowel omlaag als omhoog. Dit jaar kwamen er veel touwen aan te pas. De ingewikkeldere procedures, zoals we die vorig jaar een dag in een groeve geoefend hebben, hadden we daarbij niet nodig, maar wel moesten we een flink eind abseilen langs verschillende ankerpunten en later via dezelfde weg weer omhoog.

Ik vond het weer een groot plezier om via allerlei smalle passages dieper en dieper de grot in te komen. De beide grotten die we bezochten hadden met het hoogwater van het vroege voorjaar helemaal onder water gestaan en waren daardoor nog erg modderig. We zagen er dan ook uit alsof we net een competitie modderworstelen hadden afgerond toen we weer boven kwamen!

Volgend jaar hoop ik nog in de Pyreneeën aan de slag te zijn wanneer het weekend zich weer aandient, dan dus een jaartje zonder mij. Maar misschien heb ik dan al een Pyreneese grot bezocht!

Geen opmerkingen: