zaterdag 23 februari 2008

op zoek naar evenwicht

'Op zoek naar evenwicht' is de ondertitel van het boek "Klimmen" van Ronald Naar. Voor mijn verjaardag had ik een ander boek van zijn hand gekregen, "Hoge toppen vangen veel wind", en daarin wordt herhaaldelijk verwezen naar dit boek. Ik kreeg "Klimmen" gisteren van een leerling, als afscheidskado. Ze gaat verhuizen en was gisteren voor het laatst in de klas. Het is een antiquarisch exemplaar (ik weet niet eens of het boek in een nieuwuitgave te krijgen is); ze kwamen het bij het inpakken van alle dozen tegen in hun eigen boekenkast en ze wisten meteen dat het boek niet meeging naar het nieuwe huis, maar bij mij een nieuwe bestemming zou krijgen. Leuk! Ik heb er al een beetje in gebladerd en gelezen; de ondertitel kwam ik nog niet zo tegen, de hoofdtitel daarentegen wel, zelfs zonder intensief lezen trokken de beschrijvingen mij in de wereld van het klimmen in de jaren zeventig en tachtig, toen klimmen voor mij nog was beperkt tot hoogte winnen in de klimboom in onze tuin.

'Op zoek naar evenwicht' is ook wat ik de komende tijd weer een beetje actiever moet gaan doen. Gelukkig is het vakantie, maar ik voel me de laatste tijd te vaak erg leeggezogen. Ik ben gisteren zelfs weer niet gaan klimmen op mijn vaste vrijdagavond. In de komende week heb ik gelukkig de ruimte om weer wat energie op te doen, maar er liggen ook allerlei klusjes te wachten. Deels klusjes die ik al maanden uitstel (met name dingen in huis en in de tuin, maar ook dingen voor school), deels klusjes die nog wel even kunnen wachten, maar waarvan ik al weet dat die me na de vakantie, als alle gewone werkzaamheden weer beginnen, veel extra tijd zullen kosten.

Ik ben eigenlijk toe aan 'even helemaal niks', maar ik zal toch wat dingen moeten gaan ondernemen om niet na de vakantie het overzicht helemaal kwijt te zijn. Er dus staat een werkdagje gepland naast een heleboel dagen met ontspannende activiteiten. Het lijkt me dat het dan wel goed moet komen met de zoektocht naar evenwicht. Over een ruime week weet ik het.