donderdag 19 februari 2009

overhang

Oei, het is alweer een tijdje geleden dat ik iets van me heb laten horen op het blog! Maar ik zit niet stil. Sinds januari doe ik mee met een klimtraining onder begeleiding en dat betekent twee keer per week klimmen: naast de vaste vrijdag ook nog op dinsdag. Het lukt me zelfs tot nu toe om die avond voor klimmen vrij te houden, juist omdat er training is. Én ik ga ook wanneer ik moe ben.

Ik vond het trainen in het begin maar een frustrerende bezigheid. We trainen op routes die moeilijker zijn dan wat je normaal kunt klimmen en ook nog eens met bewegingen die buiten je favoriete klimtechniek liggen. Dat betekent in mijn geval, trouwe lezers raden het al, overhang, overhang, overhang... Om precies te zijn: 6b in de overhang. Helemáál niet mijn ding: een overhangende 5c is bij mij al een project waard en 6a's in de overhang zijn me nog nooit gelukt.

Ook mijn klimstijl werd onderhanden genomen. Het is de bedoeling dat we rustig, maar vlot door klimmen, zonder te rusten. Dat is voor iemand die bij iedere derde stap liefst eens rustig gaat kijken hoe ze in de handigste positie komt voor de volgende greep wel even wennen!

6b's in de overhang en niets lukte, leek het. De trainer hield vol dat het goed ging en dat het echt ging werken, maar zo voelde al dat geploeter de eerste weken niet. Toen ik echter vorige week een vrij technische 6a ingestuurd werd, met aan het eind acht loodzware passen in een forse overhang, ontdekte ik eindelijk het verschil!

Deze route had ik al vaker geklommen, maar de overhang werd mij in al die gevallen al na één pas de baas. Werd, ja. Want wie schetst mijn verbazing: vijf weken klimtraining en zes van de acht zware passen lukten! Toen ik deze week ook een 6b redelijk aan kon, die ik al twee keer eerder in het trainingsschema was tegengekomen en die toen heel lastig bleek, begon de frustratie af te nemen en de lol toe.

Ik ben alleen bang dat ik nu volgende week een overhangende 6c voor mijn kiezen krijg...

Geen opmerkingen: