zondag 6 september 2009

reddingstechnieken

Dit weekend staat in het teken van reddingen. Geen echte gelukkig, gisteren en vandaag oefenen we in Bergschenhoek op Monte Cervino reddingstechnieken en -casussen, om tijdens het SKI-examen goed beslagen ten ijs te komen. De Seilrollen-Flaschenzug bleek er eindelijk goed in te zitten. Ik had hem alweer een poos niet meer gedaan, nadat ik hem vorig jaar voorjaar en afgelopen voorjaar een aantal dagen dagelijks oefende aan bijvoorbeeld het keukenkastje, de deurknop, een huishoudtrap en diverse stoelleuningen. En die oefenmomenten waren niet voor niets: ik wist hem nog en ik legde hem ook in een acceptabel tempo. Selbstseilrolle wist ik ook nog (nooit meer geoefend nadat ik hem geleerd had) en de afbindknoop van de halve mastworp ook, alleen was het tempo daar behoorlijk uit, doordat ik niet helemaal zeker wist of hij goed zat (wat hij overigens wel zat).

Ook overige technieken zitten behoorlijk, daarover hoef ik me niet zoveel zorgen te maken. Wat ik wel echt lastig vind, is het beoordelen van een situatie en snel de juiste oplossing vinden. Dat lukt het beste wanneer ik een vergelijkbare situatie al eens aan de hand gehad heb, of in weinig (bekende) stappen naar een bekende situatie toe kan werken. Veel oefenen dus! Het weer was gisteren onverwacht lekker, vandaag ziet het er wat bewolkter uit boven mijn huis; hopelijk klaart het nog wat op.

Geen opmerkingen: