zondag 22 januari 2012

schoonmaken

Op zaterdag is het hard werken geblazen in mijn chalet. De vertrekkende gasten hebben als het goed is om tien uur hun kamers verlaten en vanaf dan is het een race tegen de klok om alles gedaan te krijgen voordat om twee uur de nieuwe gasten aankomen.

Ik begin meestal met de woon-/eetkamer. Die wordt extra goed gestofzuigd en grondig gedweild, de stoelen worden afgenomen, de kussens opgeschud en ik maak de salontafel netjes, met alle relevante informatie over Morzine overzichtelijk geordend. Vaak zet ik alvast de glazen, de kopjes en het lekkers klaar voor de ontvangst 's middags en daarna kan ik de kamers doen. Dat is het meeste werk van de zaterdag en ik vind het het vervelendste klusje van alles. Het duurt lang (ik ben een kwartier bezig per kamer) en ik vind het zwaar werk: bedden afhalen, dekbedhoezen afhalen, alles in de waszakken voor de wasserij en vervolgens het hele riedeltje andersom, met strakgespannen lakens (geen matrasovertrekken, maar echte vierkante lakens...) en dekbedden die netjes in de hoes zitten. Het stapelbed kost de meeste tijd. Gelukkig ontdekte ik vorige week dat het een stuk makkelijker gaat wanneer je het bed eerst van de wand afschuift, zodat je er omheen kunt lopen...

Ik vind gelukkig schoonmaken geen vervelend werk en ik doe de meeste dingen dagelijks, waardoor het inmiddels al bijna zonder erbij na te denken gaat en de klus op zaterdag heel erg binnen de perken blijft. Zo is het wonderbaarlijk om te merken hoe schoon een wc blijft als je die iedere dag poetst! OK, er gaat opgeteld wel wat meer tijd in zitten dan wanneer je het eens in de, eeh, nou ja, laten we zeggen, zoveel tijd doet, maar het gaat zoveel gemakkelijker! Ga ik het volgend jaar overnemen thuis? Neuh, ben toch bang van niet :-)

Het leukste is het koken en het contact met de gasten. Ik heb het al vier weken enorm getroffen met mijn gasten. Ik zou bijna gaan denken dat dat normaal is, maar ik kwam gisteren twee chalethosts tegen die al drie weken opeenvolgend gasten hadden met allerlei speciale wensen voor het eten, die ze niet al bij de boeking bekend hadden gemaakt. Deze week een groep van 16 man, met veganistische wensen, vegetarische wensen, een lactose-intolerantie, iemand die wel vlees eet maar geen vis, iemand die geen champignons en uien kon eten en ook nog een paar normale eters. Ik denk dat ik mijn menu had omgegooid en voor iedereen veganistisch was gaan koken, met wat vulling van worstjes hier en daar voor de verstokte vleeseters. Alleen misschien had dat dan weer niet zo goed gepast in de verwachting van het wat luxere driegangendiner... :-)

De foto's maakte ik gisteren voor Skichalets.nl om de piste achter het chalet te benadrukken.

2 opmerkingen:

Frans zei

Heh, heel herkenbaar, dat van regelmatig schoonmaken enzo. Van toen ik, in mijn studietijd, interieurverzorger (euhm, schoonmaker) was.

nanske zei

En ook zo herkenbaar dat je dat thuis dan vervolgens toch prefereert na te laten? :-)