Waterflessen en -zakken moet je goed schoonmaken en er moeten geen restjes oud water in zitten wanneer je ze bijvult. Die informatie is bekend. Toen ik dus de kop van dit artikel over ongezonde waterflessen zag, dacht ik dat het daarover zou gaan. Maar nee. Het blijkt te gaan om het plastic waarvan bijvoorbeeld de Camelbakfles en de bekende Nalgene flessen gemaakt zijn, polycarbonaat of Bisfenol-A (BPA).
Nalgene heeft aangekondigd te stoppen met de levering van polycarbonaat flessen en de focus te richten op hun flessen die uit andere plastics gemaakt zijn. Er zijn al langer vraagtekens bij de gezondheidseffecten van het plastic polycarbonaat en net deze week zijn er nieuwe publicaties naar buiten gekomen die bevestigen dat er risico's zijn voor de gezondheid bij het gebruik van Polycarbonaat-producten.
Nalgene bestrijdt overigens dat deze gezondheidsrisico's ten grondslag liggen aan hun besluit, zij blijven van mening dat het gebruik van dit plastic in deze vorm geen gezondheidsrisico's met zich mee brengt. Zij willen slechts tegemoet komen aan de vraag van consumenten die wél bezorgd zijn over het gebruikte plasic in de flessen en er gingen al meerdere bedrijven en ondernemingen hen voor. In het eerstgenoemde artikel staan allerlei links met meer informatie.