dinsdag 29 april 2008

opletten

Instructie geven in klimmmen is behalve instrueren veel opletten geblazen. Dat laatste viel me afgelopen weekend al gemakkelijker dan twee weken geleden op Bergschenhoek. Toen werd ik echt moe van het voortdurende alles in de gaten moeten hebben. Ik probeerde zondagavond op de terugweg aan L. uit te leggen wat het verschil was, ik kon er toen mijn vinger niet helemaal op leggen. Maar ik geloof dat ik het nu heb: het is makkelijker om op te letten, als je weet waarop je moet letten.

In Bergschenhoek was ik nog heel erg aan het ontdekken wat er allemaal te controleren was en de onzekerheid over of ik alles wel 'had', maakte dat ik voordurend bezig was behalve mijn cursisten ook nog mezelf te controleren of ik inderdaad alles wel gecontroleerd had. Daardoor was ik eindeloos de cursisten en ook nog eens eindeloos mezelf af aan het checken per handeling en per stuk materiaal. Dit weekend was er meer rust, ik wist beter wat ik moest zien en waar ik op moest letten en daardoor lukte het me ontspannener te controleren. En wat vooral de winst was: ik kon onthouden wat ik al ge-double-checked had, zodat dat niet drie, vier, vijf keer hoefde. En daarna nog eens.