zaterdag 30 januari 2010

Neoliet Tilburg

Zondag 24 januari zijn we met een groepje afgereisd naar Tilburg. Daar is sinds november de nieuwe klimhal van Neoliet geopend en daar wilden we wel eens een kijkje gaan nemen. Mij trok vooral de aanwezigheid van een speleogrot, maar helaas was die niet zomaar toegankelijk en wist de medewerker van dienst nog niet precies wat daarvoor de regels en afspraken waren. Hij wist ons al wel te vertellen dat je apart moest betalen voor de toegang tot de speleoruimtes. We hebben dus van de speleogrot alleen de topo gezien en de in- en uitgang, maar ik zou heel graag nog een keer terug om ook de binnenkant te bezoeken.

Dat is trouwens ook zonder speleogrot helemaal geen straf, nog een keer teruggaan naar Tilburg. De klimhal is ruim opgezet, met klimruimtes op drie hoogteniveau's en een handig systeem van vides en vloeren, waarbij slim tegemoet gekomen is aan de diverse (hoogte-)eisen die bepaalde routes of activiteiten stellen. Het boulderhok is beneden en het plafond van het boulderhok is tevens de vloer van de tussenverdieping, met middellange routes en een grote overhang. Nog een niveau hoger zitten routes van een meter of 12 en er is ook een supergaaf dak. Naast het boulderhok, beneden dus weer, is een smal wandje met routes die helemaal doorlopen tot bovenin de hal, een meter of 20.

Ik heb me vooral opgehouden op de bovenverdieping, want daar waren ook twee liggende wanden, waarop ik eenvoudige routes kon klimmen zonder gebruik te maken van mijn linkerhand. Het was ook erg leuk om in de hoeken te klimmen, waar ik door af te steunen op mijn elleboog ook goed uit de voeten kon.

Een groot pluspunt van deze hal vond ik het daglicht dat ruimhartig naar binnen kan stromen door grote ramen. Wat een verademing is dat ten opzichte van de traditionele kelderachtige klimhalsfeer, heerlijk. Het is jammer dat Tilburg net een beetje ver weg is voor een wekelijks klimavondje.

Geen opmerkingen: