woensdag 5 oktober 2011

de kastanjes

Hotel Los Castaños heet niet voor niets Los Castaños. Weliswaar staat er géén grote kastanjeboom voor de deur (dat zou niet passen, want de huizen in het dorp zijn allemaal dicht op elkaar gebouwd), toch heeft het dorp veel met kastanjes. Tamme kastanjes. De hellingen van de vallei staan er namelijk helemaal vol mee: ze zorgen voor een belangrijk deel van de inkomsten van Cartajima en de andere dorpen in de Alto Genal.

Op dit moment zijn de kastanjes rijp en dat is een prachtig gezicht tijdens mijn wandelingen: grote lichtgroene bollen in de bomen, die hier en daar net opengesprongen zijn en hun donkere inhoud laten zien. Op de grond en ook in de bomen verkleuren de ronde bolsters van helder lichtgroen naar okergeel en beigebruin en de kastanjes zelf zijn vaalglimmend roodbruin en liggen op de roestbruine, want ijzerrijke, grond tussen hun stekelige huisjes.

Toen ik hier vorige week aankwam, vroeg ik me af waarom de grond van de kastanjeboomgaarden zo netjes in voren bewerkt was. Inmiddels is het me duidelijk. De kastanjes die van de bomen vallen (tijdens de oogst worden ze er met stokken uitgeslagen), rollen zo niet naar beneden, maar verzamelen zich in min of meer nette rijen langs de helling. Ze worden vervolgens door hele families met de hand geraapt en naar het dorp gebracht. Daar worden ze gesorteerd en in netten gestopt, waarna ze hun weg vinden naar winkels, misschien wel in heel Europa. Mocht je dus kastanjes gaan kopen deze herfst, kijk dan eens of de herkomst Spanje is. Misschien heb ik de kastanje die jij eet wel aan de bomen zien hangen!

Geen opmerkingen: