donderdag 20 oktober 2011

Ik zit nu ruim anderhalve week in Ronda en ben alweer halverwege mijn drie weken cursus. Ik heb vreselijk veel zin om de cursus te verlengen met nog een paar weken in november en december, maar ja, dan moet ik wel centjes gaan spenderen..

Ik was eerst een beetje bang dat het me zwaar zou vallen om weer in de schoolbanken te zitten voor vijf uur per dag, maar ik vind het fantastisch. Het tempo zit er behoorlijk in, met drie verleden tijden in zeven dagen tijdens de grammaticalessen, maar het kan me bijna niet snel genoeg gaan. In de conversatielessen sluiten we soms aan bij de grammatica, soms doen we spel-achtige dingen, zoals een persoon in gedachten nemen die je wilt zijn en dan stellen de anderen vragen die jij als zijnde die persoon moet beantwoorden, maar meestal monden deze twee uur uit in heel levendige gesprekken over actuele dingen of naar aanleiding van opmerkingen of vragen van ons. Maandag heeft de docent bijvoorbeeld uitgebreid verteld over de periode tussen 1929 en 1986, met de burgeroorlog, het regime van Franco en de overgang naar het democratisch bestel, erg interessant. Gisteren ging het gesprek in op allerlei aspecten van het juridisch bestel in onze geboortelanden en in Spanje, naar aanleiding van de verdwijning van twee kinderen, die Spanje op dit moment in de greep houdt. En ik kan je vertellen, het is echt heel leerzaam om te proberen je mening over drugslegalisatie te formuleren in een taal die je nog niet echt in je vingers hebt...

Ik vind het erg grappig om te merken dat ik feitelijk de hele tijd bezig ben om mijn innerlijke vocabulaire te doorzoeken en om werkwoordsvormen razendsnel te vervoegen: "La policía busc... buscaba los, eeh, a los, eeh eeh, testidos?" waarop dan de docent of een van de anderen zegt: "Testigos!" Aha. Erg snel gaat de discussie dus niet, maar dat mag de pret niet drukken.

Ronda heeft absoluut mijn hart gestolen. Ik slenter dagelijks door de smalle Middeleeuwse straatjes in het oude gedeelte van de stad, door de winkelstraten in het wat minder oude gedeelte of ik ben te vinden in het stadspark. Zeker vorige week, toen het hier nog steeds 27 graden was, en ik daar ging zitten met een boekje of een krantje of gewoon om naar vogels te luisteren of naar de Spaanse gesprekken. Er zijn ook verschillende musea en andere plekken die de moeite waard zijn om te bekijken (zoals, helaas, maar tegelijkertijd wel fascinerend, de Plaza del Toros, met stierenvechtersmuseum...).

Het huis waar ik logeer ligt heel centraal en ik heb hier een enorm grote kamer (bijna zo groot als mijn hele appartement in Rijswijk bij elkaar) met eigen badkamer, waar ik heel veel privacy heb. Ik heb ook leuke gesprekken met mijn gastvrouw en dat is een welkome aanvulling op het lesprogramma. Ze spreekt weliswaar goed Engels en zelfs redelijk Duits (en ook goed Frans, maar daar kan ik dan weer niks van), maar we praten alleen maar in het Spaans met elkaar, zonder smokkelen. Het is wel jammer dat er geen medestudent in huis is, want altijd maar alleen een kopje koffie gaan drinken in de stad wordt ook een beetje vervelend op den duur en in mijn eentje een biertje of een wijntje gaan drinken in een bar, daar heb ik al helemaal geen zin in. De afgelopen twee dagen maak ik wel steeds meer kennis met anderen, maar tegen de tijd dat dat een beetje gaat lopen, ben ik alweer weg...

Hoewel, soms gaat het ook sneller dan ik verwacht, want komend weekend ga ik mee met een groepje op stedentrip naar Granada. De jonge garde van de school had een reisje georganiseerd, maar 1 van de deelneemsters was ziek geworden en verkocht haar plekje. Ik heb de uitnodiging om mee te gaan in haar plaats dankbaar aanvaard, het Alhambra kunnen bezoeken laat ik niet zomaar aan me voorbij gaan en het is bovendien gewoon erg leuk om nog wat meer te zien van Zuid-Spanje.

Ik vrees alleen een beetje, gezien de leeftijd van de deelnemers, dat het Alhambra mogelijk niet het belangrijkste gedeelte van het tripje zal gaan zijn. Ik kan dus waarschijnlijk alle gemiste biertjes en wijntjes van de afgelopen tien dagen binnen één avond weer inhalen :-)

2 opmerkingen:

Sanne Hille zei

ag Nans,
Wat ontzettend leuk om te lezen! Ronda is prachtig he? Ik ben er ook een paar jaar terug geweest.
Geniet van je reis en ik lees mee!

Gr. Sanne Hille-Knoester (van de VS)

Sanne Hille zei

Ik reageerde per ongeluk met mijn man z'n account;-) Die heb ik dus even gedelete...Vandaar! En er moet natuurlijk Dag Nans staan...
Gr. Sanne