zondag 15 juni 2008

review: stic it (een alternatief voor pof)

Pof (magnesium) wordt algemeen gebruikt door klimmers, maar heeft genoeg nadelen om er een hekel aan te hebben. In de klimhallen hangen veel kleine stofdeeltjes door de pof en dat is niet gezond. Pof blijft op de grepen achter en dat maakt de grepen nog gladder, zeker in combinatie met vocht. Pof is ook niet zo goed voor de rotsen.

Een hekel hebben aan pof is natuurlijk makkelijk voor mensen die het niet nodig hebben, maar ik krijg met pof significant meer voor elkaar dan zonder. Ik heb mijn hekel aan pof wel eens omgezet in daden, maar dat heb ik niet lang volgehouden.

In december kwam op mijn verjaardag de verlossing in de vorm van een klein flesje, Stic It. Ik had het een half jaartje eerder al eens geprobeerd uit het flesje van een klimmaatje, in Fontainebleau. Toen vond ik het maar plakkerig spul, dat te kort effect had. Maar het hebben van een eigen flesje gaf me de kans om het aan een wat uitgebreider onderzoek te onderwerpen. Inmiddels gebruik ik het wekelijks en vind ik het tijd worden voor een review.

afbeelding flesje stic itStic It is een mengsel van hars, alcohol en nog wat (natuurlijke) stofjes. Je giet een paar druppels in de palm van je hand en je wrijft het in. Het is nu een plakkerig laagje geworden, maar het gaat er juist om dat je even wacht totdat het laagje opgedroogd is en niet meer plakt (ook al suggereert de naam anders), waarna het voorkomt dat je handen gaan zweten. Het is daarmee een alternatief voor het gebruik van pof. Na een half uur tot een uur breng je een nieuwe laag op. Mocht je nog last hebben van gladde grepen, door zweet van anderen en/of een aangekoekte laag magnesium op grepen, kun je tussendoor even poffen. Stic It dat op je handen is achter gebeleven gaat er met water en zeep weer af.

Werkt dit echt? Ja, ik kan niet anders concluderen dan dat dit werkt. Ik gebruik het tijdens boulderen en tijdens klimmen van routes en het voorkomt op fantastische wijze geglij en geglibber. Voor een pofhater als ik is het de hemel. In de regel kan ik ermee volstaan het op te brengen voordat ik aan een route begin, alleen in lastige routes waarin ik moet werken druppel ik soms halverwege nog eens. Nu moet ik daar eerlijk bij zeggen dat dat soms ook wel een beetje een psychologisch 'poffen' is. Bijpoffen met magnesium doe ik ook wel eens, met name tijdens het boulderen. Ik heb namelijk tijdens het boulderen ook de behoefte om voor iedere poging mijn flesje tevoorschijn te halen en hoop dat een beetje binnen de perken te houden door te poffen. Stic It werkt echter beter... Ik doe dan ook beduidend minder lang met een flesje dan de fabrikant aangeeft (mijn derde flesje is al een flink eind heen, terwijl ik nog halverwege mijn eerste flesje zou moeten zitten).

Werkt er ook iets niet? Ja, er werkt ook iets niet, namelijk water en zeep. Stic It vormt met pofresten en vuil van de grepen en aluminiumresten uit het touw een vieze laag op die plekken van je handen die minder vaak met de grepen in aanraking komen. Met name tussen je vingers, want hoe goed je ook oppast dat daar geen Stic It terecht komt, die pogingen mislukken echt.

Gelukkig, in combinatie met nagels (krabben!) of een nagelborsteltje werkt water en zeep inderdaad goed. Als je de zeep vervangt door ecover karweizeep gaat het helemaal goed. Dit is een vloeibare zeep, die net als garagezeep ruwe stukjes in de zeep heeft om je nagels te helpen krabben. In tegenstelling tot echte garagezeep (die de Stic It-resten er ook af schijnt te krijgen), is deze zeep zacht voor je handen.

Enthousiast dus? Ja. En ik vind het jammer dat de klimwinkel waar ik het vaakste ben, namelijk mijn eigen klimhal, Stic It (nog) niet verkoopt. Ik ben alleen wel benieuwd (en mijn klimhal misschien ook) of Stic It niet toch, in tegenstelling tot wat de fabrikant beweert, een laagje op de grepen achterlaat. Want als dat zo is, dan denk ik, gezien mijn ervaringen met nagels, borsteltjes en speciale zeep, dat de hogedrukspuit dat laagje er maar moeilijk af zal krijgen...

(plaatje van de site van de importeur)