zondag 8 juni 2008

oefenen: mentaal trainen

Maarten Faas reageerde op mijn vorig bericht en maakte nog eens duidelijk dat het voor het aanleren van vaardigheden inderdaad heel belangrijk is dat er, nadat is verteld en getoond hoe het zit, ook geoefend kan worden. Niet een enkel keertje, maar herhaaldelijk, zodat je de handelingen 'mentaal automatiseert'.

Ik dank Maarten voor de reaktie en wil even reageren op dat laatste stukje. Ik ben het namelijk niet helemaal met die verwoording eens (hoewel ik er van overtuigd ben dat we hetzelfde bedoelen). Het gaat er bij fysieke vaardigheden namelijk juist om dat we ze fysiek automatiseren, 'in de vingers krijgen'. Mentaal automatiseren werkt alleen voor dingen die je mentaal doet, zoals bijvoorbeeld het automatiseren van de tafels van vermenigvuldiging. Je kunt iemand een hele verhandeling geven over de te nemen stappen bij het leren fietsen en iemand kan die hele verhandeling uit zijn hoofd leren, maar geef je diegene vervolgens een fiets, valtie gewoon om.

Dat gezegd hebbende, komt nu het leuke. Maartens 'mentaal automatiseren' kan toch wel met fysieke vaardigheden! Het is namelijk heel goed mogelijk en ook heel nuttig om mentaal een fysieke vaardigheid te 'oefenen'.

Ik leerde de techniek tijdens mijn motorrijlssen. De instructeurs zeiden natuurlijk tussen de bedrijven door allerlei handige truukjes, die je dan een keer oefent, maar niet vaak genoeg (alleen al omdat sommige truukjes er vooral in geval van nood zijn en je dat niet zomaar kunt nabootsen). Daarbij gaf een van hen de tip om ook mentaal te trainen. Dat houdt in, dat je in gedachten heel precies de handelingen doet, voelt, die je in een bepaalde situatie uit moet voeren. Zeker wanneer zo'n handeling tegennatuurlijk is, is dat een goede manier om de kans groter te maken dat je het goede doet, mocht de situatie zich voordoen. Voorwaarde is wel, dat je de losse handelingen beheerst, dus in de vingers hebt, anders heeft het niet zo veel zin.

Dit werkt natuurlijk ook voor de Seilrollen-Flaschenzug. Dat is handig, want nu kan ik oefenen terwijl ik op zondagochtend in mijn bed lig en geen zin heb om op te staan...