maandag 19 januari 2009

review: evolv elektra

Evolv Elektra
Ik moest dus op zoek naar nieuwe schoentjes. Mijn lekkere Mammuts waren versleten en op de interim-slofjes kon ik eigenlijk niet fijn uit de voeten. Voor het eerst wist ik goed wat ik wilde:

-zo mogelijk velcro's (schoenen met klittenbandsluiting), omdat die makkelijk aan en uit te trekken zijn
-een zool waarop ik druk durf uit te oefenen
-zo min mogelijk verschil in gevoel tussen rechts en links.

Toen we in november een dagje in Monk waren, heb ik een van de rustpauzes besteed aan het bestuderen en uitproberen van het assortiment klimschoenen dat Monk voert. Het voordeel van Monk: het 'uitprobeerwandje' beslaat de hele hal :-)

Ik weet helaas niet meer precies welke schoenen ik allemaal geprobeerd heb. Ik heb namelijk eigenlijk niet getwijfeld. Toen ik een paar Evolv Elektra's aantrok, sloten ze om mijn voeten alsof ze op maat gemaakt waren. Rechts wat strakker dan links, maar rechts zonder pijn en links zonder speling. Huh? Dat kon?

Ik probeerde de schoenen uit op een paar lage treden. Ik glipte vrijwel direct van een klein treetje af, precies zoals drie jaar geleden met mijn Mammuts gebeurd was, die ook een soepeler zool hadden dan de schoenen die ik op dat moment gewend was. Maar toen ik wat meer gewicht en druk op mijn tenen overbracht, sloot het rubber van de Evolvs zich om het aflopertje waarop ik mijn zinnen had gezet, alsof er een kommetje op maat in de zool zat. En ik bleef staan. De test met een wat lastiger kleine-treetjes-boulder die ik eerder op de dag al gedaan had, doorstond de schoen ook glansrijk. Ik heb nog een maat groter en een maat kleiner geprobeerd, en nog wat andere schoenen uit de shop, maar dat was meer voor de vorm. Ik kon me niet voorstellen dat het nog beter zou worden dan dit, en dat werd het dan ook niet.

De website van Evolv zegt over de Elektra:

"The ELEKTRA combines the benefit of a comfortable multi-purpose shoe and the convenience of a hook-and-loop fastener performance shoe. With the feel of a sensitive slipper, the ELEKTRA will smear on any slick sloper or stick on overhanging faces while being comfortable enough to wear on long multi-pitch routes or gym marathon-training sessions. Narrow, low profile foot climbers and women climbers of all abilities and styles will truly appreciate these shoes after just one hour with them. The ELEKTRA is a must-have for every climber who wants a comfortable shoe that fits and performs superbly out of the box."


Ik kan dit alleen maar beamen (behalve dan het stukje over het buiten klimmen, want ik ben nog niet bij de rotsen geweest). Een heerlijke, comfortabele schoen, met een fijne, soepele zool, die alles lijkt aan te kunnen wat ik aankan. En die past, alsof hij op mijn voeten is gemaakt.

Nou, ok. Één klein dingetje dan. De hiel is behoorlijk ruim en dat is vooral bij de linkervoet te merken. Een heel precieze heelhook is hierdoor moeilijker geworden met deze schoen; ik heb in twee routes die ik wel kon op mijn andere schoenen nu een beweging zitten die ik niet meer kan. Maar ja, aangezien die wijde hiel ervoor lijkt te zorgen dat mijn rechtervoet net dat beetje extra ruimte heeft, wat zou ik dan klagen?

Zou het Evolv rubber voor verzolen in Nederland leverbaar zijn?

Geen opmerkingen: