zaterdag 24 januari 2009

groene voornemens

Het nieuwe jaar is al een tijdje op weg, maar wie heeft voor de goede goede voornemens een nieuw jaar nodig?

Op het weblog van Patagonia (ja, inderdaad, die van de kleding) verscheen begin januari een lijstje dat ik graag met jullie wil delen: Nine Green Resolutions for 2009. Het lijstje, een van de velen die in die weken op diverse blogs verschenen, maakte indruk op mij om twee redenen.

De meeste van deze negen voornemens zijn helemaal niet zo moeilijk te nemen. Sommige zijn mij zelfs heel bekend: ik koop bijvoorbeeld zeer zelden flesjes met water als er op een andere manier water te krijgen is en ik heb in mijn tas altijd een opvouwbaar tasje zitten om onderweg gekochte boodschappen in te doen. Kijk er ook eens naar, misschien zit er ook voor jou iets tussen wat je al doet en wat je alleen nog maar hoeft aan te scherpen.

Het tweede dat indruk op mij maakte, was het team dat bij Patagonia is gevormd uit medewerkers. Ze verzamelen tips om schade aan onze natuurlijke omgeving te kunnen beperken en deelt deze tips met de andere medewerkers. Maar misschien is dat wel helemaal niet zo gek voor een onderneming met werknemers die graag in de buitenlucht vertoeven.

Ik heb me naar aanleiding van dit lijstje, of eigenlijk naar aanleiding van wat in de commentaren genoemd wordt, voorgenomen me dit jaar meer te bekommeren om zwerfvuil. Regelmatig is op de plekken waar ik wandel of klim wel wat achtergelaten dat ik makkelijk even mee kan nemen. Het is iets wat ik in de bergen al doe: als ik onderweg iets zie zwerven, neem ik het mee. Ok, niet helemaal mee tot in het dal, zoals met mijn eigen vuil, maar toch.

Het lijkt me leuk om te weten of een van jullie, lezers van mijn blog, ook geïnspireerd raakt door dit lijstje, of beter nog: of een van jullie zelf iets eenvoudigs heeft, wat hij/zij toch al doet om onze 'impact' op de natuurlijke omgeving te verminderen. Laat het horen via de reakties hieronder, dan maak ik er een lijstje van in een van mijn volgende blogs.

Geen opmerkingen: