maandag 22 december 2008

rock steady in bussum

Het is winter en dan is het vooraf plannen van klim-uitjes niet zo handig. Hoewel de rots bij temperaturen net onder de nul graden Celcius het meeste wrijving heeft, vriest het vaker niet dan wel in de winter en kan het ook erg regenachtig en vochtig zijn, met onprettige temperaturen. Om toch wat variatie in de klimmogelijkheden te brengen, ontstond het idee om de Nederlandse klimbergen aan een nader onderzoek te onderwerpen. In dat kader waren we gisteren in klimhal Rock Steady in Bussum.

Ik was er al een keer eerder geweest, een paar jaar geleden. Rock Steady is geen ongezellige hal, met klimwanden langs twee-en-een-halve wand en een boulderhok langs de helft van de vierde wand. In de overgebleven hoek is de keuken/bar gebouwd en als je plaats neemt aan een van de tafeltjes, heb je rondom zicht op wat de klimmers aan het doen zijn. En dat is nogal wat. Helaas voor mij zijn er bijna geen liggende of rechte wanden, de routes zijn daardoor regelmatig aan de zware kant. Toch wordt door de meeste bouwers de techniek niet vergeten en ik heb een aantal heel creatief gebouwde routes geklommen gisteren.

De leukste route was een prachtige wijde schoorsteen/dubbele hoekversnijding, met de ene 'hoe-kom-ik-hier-nu-weer-weg-pas' na de andere 'ik-heb-hier-behlve-de-wand-niks-voor-de-voeten-beweging'. Echt heel mooi gebouwd, vrijwel iedere pas moest ik weer op zoek naar een creatieve oplossing (zelfs bij de laatste passen werd er niets weggegeven) en alleen maar technische moves, niks niet sleuren.

Een andere route, in een licht overhangende wand met tussendoor twee rechte stukken, klom ik onsight uit, mijn overhang-oefeningen beginnen vrucht af te werpen! Ook deze was weer mooi gebouwd, alles was technisch op te lossen, zonder overmatig sleurwerk.

Een hele leuke route was net nieuw en heel onverwacht: joekels van bakken, maar wel anderhalf tot twee meter uit elkaar en geen extra voettredes. Vrijwel alleen maar dynamische passen dus. En toch ook hier weer: alles was technisch op te lossen. Bij deze route was het net als in de hoekversnijding heel belangrijk om de wand te gebruiken en dat kan bij Rock Steady dan ook uitstekend, want de wand is superruw.

De meesten van ons vonden de routes zwaarder gewaardeerd dan in onze eigen hal. Het is altijd lastig om dat te beoordelen, omdat je nu eenmaal ook gewend raakt aan de bouwstijl en de mogelijkheden van je eigen klimhal. Feit is wel, dat veel van de routes overhangend zijn en alleen al daardoor een en ander eisen aan kracht, overhangtechniek en uithoudingsvermogen. Eigenlijk zouden we een clubje rocksteady-ers uit moeten nodigen bij ons, om het zeker te weten :-)

Geen opmerkingen: